De voordelen van pilates

Ben jij benieuwd wat pilates voor jou kan doen?

Kenmerken van pilates

Grotendeels zijn de unieke kenmerken in de efficiëntie van pilates te danken aan de methodes van Joseph Pilates.

Deze methode maakt gebruik van een verschillende reeks oefeningen met apparatuur, die gericht is op het verbeteren van de spier-controle. 

Daarom vermeld ik altijd dat de klant zich in de praktijk niet moet concentreren op de snelheid of kwantiteit van de uitgevoerde series, maar eerder op de kwaliteit van de beweging.


Principes van pilates

1. Concentratie
2. Controle
3. Centralisatie
4. Ademhalen
5. Vloeibaarheid
6. Nauwkeurigheid

Ademhaling

Het is belangrijk om je te concentreren op de je ademhaling. Hoe moet ik ademen? Doe het
op een comfortabele en vloeiende manier.

Er zijn enkele oefeningen met een ademhalingspatroon. Tijdens de oefeningen adem je in het algemeen uit tijdens het duwen en adem je in tijdens het strekken van de romp. 

Dit is geen officiële regel, maar het helpt de beweging vloeiender te maken.

Verhoogde spierkracht

Zoals bij alle fysieke oefeningen worden de spieren na verloop van tijd door discipline sterker met de inspanningen. Met pilates worden de buik- en rompspieren (core) vaak gebruikt waardoor deze met oefeningen geactiveerd blijven.

Groei van flexibiliteit

Het regelmatig beoefenen van pilates vergroot de flexibiliteit omdat meeste oefeningen bestaan uit strekkende bewegingen.

Verminderen van stress & vermoeidheid

Uit onderzoek blijkt dat pilates angstsymptomen tot 46% kan verminderen, aldus de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Een van deze fundamentele redenen is het leren van de
ademhaling. Diep ademhalen ontspant en helpt de concentratie te vergroten tijdens de oefening.

Een volgend positief effect van pilates is de geestelijke gezondheid die gestimuleerd wordt. Het lichaam maakt tijdens de oefeningen meer serotonine en endorfine aan. Deze twee neurotransmitters hebben betrekking op het verminderen van angst en stress en brengt een gevoel van welzijn.

Een betere bloedcirculatie

Wist je dat naast het verlichten van pijn en het flexibiliseren van je lichaam pilates ook helpt
tegen spataderen, e.e.a. volgens de Braziliaanse Vereniging voor Angiologie en Vaatchirurgie.

De belangrijkste onderdelen om ervoor te zorgen dat deze symptomen (“spataderen”) verlicht worden, is het verbeteren van bloedcirculatie, het tegengaan van de zwellingen en de oorzaak direct aan te pakken. 
Met deze modaliteit werkt het uitrekken en definiëren van kuit oefeningen zijn belang. De kuit staat bekend als ons 2e hart, omdat deze erg belangrijk is bij het terugpompen van ons bloed (in de onderste ledematen) naar het hart.

Pilates activeert de spieren en verbetert de bloedsomloop in de spiervezels, waardoor er
veneuze congestie voorkomen wordt. Het verbeteren van de bloedcirculatie brengt de volgende voordelen: verminderen van zwellingen, verlichten van pijn, het strekken & versterken van spieren en het verbeteren van de balans.

Verbeteren van de lichaamshouding

De pilates-methode biedt variërende rek, strek en positionele oefeningen wat het lichaam helpt een natuurlijke en adequate houding te behouden, waardoor het als geheel wordt verbeterd.

Verbeteren fysieke conditie

Regelmatige pilates-oefeningen verbeterd de lichamelijke conditie, lichaamskracht en verhoogt de weerstand.

Verbeterde motoriek

De pilates-principes verbeteren de motoriek van de mens. Je leert hoe je elke spier op de juiste manier kunt bewegen met precisie en controle. Dit is essentieel voor het uitvoeren van de oefening. Dit is excellent voor met hypo- en hypermobiliteit.

Groeiende concentratie

Concentratie zorgt voor de ontwikkeling in de lichaamsbeheersing zodat de oefeningen op de beste manier uitgevoerd kunnen worden. De geest focussen bij elke beweging zorgt voor beter geactiveerde spieren en helpt voorkomen van blessures..

Concentratie zorgt voor de ontwikkeling in de lichaamsbeheersing zodat de oefeningen op de beste manier uitgevoerd kunnen worden. De geest focussen bij elk gebaar, elke sensatie en de geactiveerde spieren, voorkomt blessures.

Klaar voor een nieuwe start?

Maak dan nu een afspraak en ontdek de mogelijkheden

Ik begeleid jou naar lichamelijke vrijheid, soepele gewrichten en kracht in je spieren. Mijn doel is om mijn kennis en beweging op een prettige manier door te geven en samen te werken aan een gezonder leven. 

Thank you! Your message has been sent.
Unable to send your message. Please fix errors then try again.

Klaar voor een nieuwe start?